Beschrijving:Op 14 juni 2007 hebben wethouder Marga de Goeij (zorg) en burgemeester Sjaak van der Tak, tijdens het Vrijwilligersjaarfeest in De Leuningjes in Poeldijk, de vrijwilligersjaarprijzen uitgereikt. Deze prijs, ‘de Loftrompet’, viel dit jaar toe aan de Historisch Archief Westland (categorie organisatie), het Aai-honden project vereniging “De vrije sprong” (categorie initiatief of project) en aan Terminale Thuiszorg regio Westland (themaprijs Zorg en Welzijn). Dit jaar zijn meer dan 600 stemmen geteld. Wethouder De Goeij wees in haar toespraak op het feit dat Vrijwilligerswerk onmisbaar was voor de samenleving. Wat zij verder signaleerde was dat vrijwilligerswerk langzamerhand opschuift van collectief naar individueel, en van onbeperkt naar projecten voor een bepaalde tijd. Daarmee zal het vrijwillig individueel begeleiden van mensen steeds meer gaan toenemen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgde ervoor dat veel meer mensen die hulp nodig hebben, een beroep zullen doen op hun naaste omgeving, familie, vrienden, buren. In de lijn van de Wmo was daarom ook dit jaar de themaprijs Zorg en Welzijn gekozen.

Uit het juryrapport Historisch Archief Westland
Deze vrijwilligers waken over het erfgoed van de voormalige 5 gemeenten die het huidige Westland vormen. Geen heden zonder verleden en vandaar dat het beheer van een historisch archief van grote waarde is voor de Westlandse gemeenschap. Niet alleen om de jeugd zaken mee te geven die in het verleden van belang waren, maar ook om het historisch besef bij de Westlanders aan te wakkeren. Het werk wat werd gedaan gebeurde veelal achter de schermen en was daarom bewonderenswaardig. Daar komt nog bij dat iedereen er bijna vanzelfsprekend van uit gaat, dat historisch materiaal altijd maar voor handen is, maar dat het ondertussen wel een uitzonderlijk staaltje van vrijwilligerswerk is om al die gegevens te verzamelen en te beheren.

Uit het juryrapport Aai-honden project vereniging “De vrije sprong”:
Een uniek initiatief waarbij blinden, zieken, gehandicapten en ouderen in contact werden gebracht met dieren en zo de gezelligheid en het onvoorwaardelijke gezelschap kunnen ervaren. De diverse groepen die in contact kwamen met deze dieren, bloeien helemaal op en zien reikhalzend uit naar de volgende ontmoeting. Ook voor degen die vroeger huisdieren hebben gehad, wordt dit initiatief als zeer positief ervaren. Met een op het oog simpele oplossing werd bij de bewoners van verzorging- en bejaardenhuizen veel gezelligheid en dierenliefde gebracht.

Uit het juryrapport Terminale Thuiszorg regio Westland:
Voor ernstig zieke mensen in de laatste fase van hun leven, is vaak een laatste wens thuis in de vertrouwde omgeving te sterven. Vaak worden deze ernstig zieken daarvan afgehouden als gevolg van noodzakelijke hulp en begeleiding. Terminale thuiszorg Westland, maakten het met haar vrijwilligers mogelijk voor mensen die laatste periode thuis door te kunnen brengen. De vrijwilligers van deze organisatie werden ook wel “Engelen in burger” genoemd, omdat zij vaak in staat zijn de familie van de terminale patiënt te helpen in die moeilijke tijd. Voor deze vrijwilligers was niets te veel. Vakanties en vrije tijd in weekenden werden opgeofferd en zelfs in avonden en nachten, maakten deze vrijwilligers tijd om de stervensbegeleiding zo goed mogelijk te doen. In de jachtige wereld waarin we leven, is het goed te beseffen dat er mensen zijn die ook in die laatste fase bereid zijn de medemens te helpen.

Datering:14-06-2007
Collectie:Onderscheidingen
Fotonummer:HAW6-000054
Documenttype:kleurenfoto
Auteursrechtstatus:Onbekend
Bron:Historisch Archief Westland

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.