Beschrijving:Op 20 mei 2008 hebben wethouder Marga de Goeij (Zorg) en burgemeester Van der Tak, tijdens het Vrijwilligersjaarfeest in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk, de vrijwilligersjaarprijzen 2008 uitgereikt. De prijs, ’De Loftrompet’, viel dit jaar, in de categorie organisatie, toe aan de Stichting W.O.S., Seniorenvervoer Westland ‘De Plusbus’ (categorie project/initiatief) en aan Soos Dynamo uit Honselersdijk (themaprijs Jongeren). Ook dit jaar hadden bijna 1000 mensen hun stem uitgebracht op de genomineerden. Wethouder De Goeij wees in haar toespraak op het feit dat er vrijwilligers zijn in alle leeftijdscategorieën, maar dat ze verheugd was dat jongeren in Westland zich ook maatschappelijk zeer betrokken voelden en daar daadwerkelijk iets mee wilden doen. Dit beeld werd ook bevestigd tijdens de ‘Mijn Westland, ons Westland’ bijeenkomsten, waarin de Westlanders gevraagd werd wat hen bezighoudt op het gebied van uitgaan, sport, onderwijs, cultuur, veiligheid en integratie. Daarnaast werd vaak genoemd, dat Westland bekend stond om haar grote aantal vrijwilligers en dat de jonge mensen de vrijwilligers van de toekomst zijn. Vandaar dat er dit jaar een speciale themaprijs was voor vrijwilligerswerk voor en door jongeren.

Stichting W.O.S.
Het werk van de WOS is van groot maatschappelijk belang en vormt een bindend element binnen Westland. Ze bereikten meerdere doelgroepen. Zowel de jongste (Wonderkids) als de ouderen (Plusmagazine) en alles wat daartussen zit. Lekkere muziek tussendoor en heel veel aandacht voor de sportverslaggeving. Na een periode van zwaar weer in 2006 had het team van meer dan 100 vrijwilligers met veel energie en enthousiasme weten op te klimmen uit het dal. Jong en oud gingen hand in hand voor één gezamenlijk doel. Er was een kwaliteitsslag gemaakt waarvan de jury de wens uitsprak dat deze in de toekomst voortgezet zou worden.

De Plusbus (Seniorenvervoer Westland)
In 2007 was de eerste Plusbusrit een feit. De gele busjes van de Plusbus vormden inmiddels een bekend beeld in de Westlandse straten. Ze vervoerden inwoners van 60 jaar en ouder van kern naar kern, van deur tot deur. Tegen een gering bedrag kon van dit vervoer gebruik worden gemaakt. De groep vrijwilligers was uitgegroeid tot 85 chauffeurs, bijrijders en planners. Een vriendelijk woord, een gezellig praatje onderweg het zat allemaal bij de rit inbegrepen. En dankzij fondsen en sponsoring reden er nu snel drie bussen in het Westland. De jury was van mening dat dit een prachtig voorbeeld was van hoe een klein idee dankzij enthousiasme en doorzettingsvermogen kan uitgroeien tot een breed fenomeen. De Plusbus droeg bij aan het vereenvoudigen van mobiliteit en de zelfstandigheid van senioren.

Soos Dynamo
De leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar is niet de allermakkelijkste. Maar bij Soos Dynamo wisten ze al jaren leuke activiteiten te organiseren die deze doelgroep aantrekt. Al 25 jaar zijn ze met enthousiasme in de weer en weten telkens op zaterdagavonden een positieve sfeer neer te zetten. Belangrijk is het samenzijn, de omgang met leeftijdsgenoten en dat je veel plezier kan hebben zonder dat alcohol daarbij een rol speelt. De organisatie berustte volledig op jongeren die hiermee een stuk verantwoording oppakken. Inkopen zelf doen, opknappen van de soos, thema-avonden verzinnen, ze draaiden er hun hand niet voor om. De soos heeft een klein maar positief karakter waarvan de jury hoopt dat het een voorbeeld kan zijn voor andere Westlandse kernen. Een dynamisch initiatief uit Honselersdijk.

Datering:20-05-2008
Collectie:Onderscheidingen
Fotonummer:HAW6-000055
Documenttype:Kleurenfoto
Bron:Historisch Archief Westland

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.