Beschrijving:Op 8 december 2011 hebben wethouder Marga de Goeij (Zorg en Welzijn) en burgemeester Van der Tak de vrijwilligersjaarprijzen uitgereikt. Dit jaar kende de jury de Loftrompet toe aan Het Westlands Museum en de Wateringse Wielerdag. De publieksprijs ging naar de stichting A.L.S. De uitreiking vond plaats in de Leuningjes in Poeldijk. Bij de bijeenkomst waren ongeveer 300 vrijwilligers aanwezig. Zij vertegenwoordigden het brede vrijwilligersveld wat Westland rijk is.

Stichting A.L.S.
Ook dit jaar konden de inwoners van Westland hun favoriete organisatie in het zonnetje zetten. Er zijn in totaal 1500 stemmen uitgebracht met als resultaat een overtuigende winnaar. 700 stemmen gingen naar de stichting A.L.S. De korte tijd waarin en de creativiteit waarmee de stichting de ziekte A.L.S. in Westland op de kaart wist te zetten werd door de publieksjury zeer gewaardeerd.

Westlands Museum en Wateringse Wielerdag
De jury heeft dit jaar twee prijzen toegekend:
Westlands Museum
Over Het Westlands Museum zegt de jury dat zij onder de indruk was van het grote aantal vrijwilligers wat dag in dag uit bezig is om het museum in bedrijf te houden. Met ieders unieke kwaliteiten hielden zij samen een belangrijk stuk cultuurhistorisch erfgoed in stand wat het unieke karakter van Westland typeert. Westland is rijk aan historie. De jury was dan ook erg blij met het bestaan van het Westlands museum. De circa 75 vrijwilligers zetten zich in om de veelzijdigheid van de Westlandse tuinbouw geschiedenis in kaart te brengen. Want het is die tuinbouw die het Westland groot heeft gemaakt. In de historische tuin worden producten van vroeger geteeld op ouderwetse wijze. Een andere groep zorgt ervoor dat het museum dagelijks open is en verzorgt rondleidingen aan groepen. Daarbij ontving het museum bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen en zelfs uit het buitenland. En er was een groep actief met het archiefgedeelte om alle informatie en documentatie bij te houden. De vrijwilligers werden hierbij ondersteund door een kleine professionele staf. Alle facetten kunnen hierdoor bewaard worden voor het nageslacht. Want zoals jullie het zelf zeggen: als je je geschiedenis niet kent heb je ook geen toekomst. De jury sprak de wens uit dat door deze nominatie het Westlands museum nog meer naamsbekendheid krijgt en de jury heeft veel waardering voor dit stuk cultuurhistorisch werk.

Wateringse Wielerdag
De Wateringse Wielerdag werd vooral gewaardeerd om de lange traditie, de omvang van het evenement en het belang ervan voor de landelijke profilering van Westland. Al 40 jaar lang zijn de vrijwilligers het hele jaar bezig om in 1 dag te pieken. Dit grootse sportspektakel maakten zij mogelijk door nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De jury kan niet om dit wielerspektakel heen. Dit is het grootste sportevenement in Westland, dat al 40 jaar door vrijwilligers wordt neergezet. Wateringen is voor 1 dag in de sferen van de ‘tour de France’, wat duizenden mensen van ver buiten Westland trekt. Wat de jury ook waardeert is dat het niet alleen om de profronde draait maar er ook andere activiteiten worden georganiseerd. Voor de kleintjes is er de dikke banden race, entertainment met artiesten en is er samenwerking met de kermis. Ook wisten zij het lokale bedrijfsleven te betrekken in de activiteiten. Daarnaast krijgt jong talent van Westland wil Vooruit een plaats op het parcours. Zo gaan profs en amateurs hand in hand. Ook al is het 1 dag per jaar, het vaste bestuur is het hele jaar mee bezig met de voorbereidingen. Maar het is ook met name de toewijding en inzet van de vele tientallen vrijwilligers tijdens de wielerdag zelf die dit allemaal mogelijk maken. Hierdoor wisten ze het evenement gratis toegankelijk te houden. De jury hoopte dat de manier waarop de organisatie de wielersport stimuleerde en tienduizenden bezoekers wisten te vermaken, nog vele jaren navolging zou krijgen.
Datering:08-12-2011
Collectie:Onderscheidingen
Fotonummer:HAW6-000058
Documenttype:kleurenfoto
Auteursrechtstatus:Onbekend
Bron:Historisch Archief Westland

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.