Eenvoudig zoeken

Je kunt eenvoudig in alle collecties zoeken door op de homepage een zoekterm te tikken in het veld “vrij zoeken”. Dan krijgt je een pagina met de aantallen zoekresultaten per collectie.

Zoeken in specifieke collectie

Met de bolletjes op de homepage kun je zoeken in een specifieke collectie. Je hebt dan een uitgebreider zoekscherm, met zoekvelden die zijn aangepast aan de collectie waarin je gegevens wilt vinden. Eventueel kun je er hier voor kiezen om nog een (of meer) collectie(s) aan jouw zoekopdracht toe te voegen. Daarbij zal het zoekscherm aangepast worden aan de zoekvelden die in alle geselecteerde collecties voorkomen.

U kunt op de volgende manieren zoeken:

 • Uitgebreid: gecombineerd zoeken in verschillende velden. Sommige velden hebben een selectielijst, bij andere velden tikt u zelf een woord in. Apart zoeken of met combinaties van de velden is allebei mogelijk.
 • Zoeken met jokertekens:
  • Plus en min: zoeken met + (term moet aanwezig zijn) of - (term mag niet voorkomen). (bijv. Naaldwijk -kerk)
  • Aanhalingstekens: zoeken met “ “, voor een precieze woordcombinatie (bijvoorbeeld “Westlandsche stoomtram”).
  • Asterisk: Een * in de zoekvraag vervangt een of meer tekens. Verbur* zal dan bijvoorbeeld zoeken op Verburch en Verburgh.
   Zoeken op kerk* doorzoekt en vindt alles dat met ‘kerk’ begint, zoals kerkvoogd, kerkmuur.
  • Vraagteken: Een ? in de zoekvraag vervangt een enkel teken. Bij het intikken van Jan?en wordt Janzen en Jansen gevonden.